Kupno nawigacji-proszę o porady

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Remek Szczecin
    Drive
    • 2008
    • 54

Czekamy na lotnisku
    Remek ze Szczecina
  • Tabel
    Rider
    • 2007
    • 312
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Panowie, noszę się z zakupem nawigacji. Znalazłem na forum podobne tematy, ale jednak już mają one trochę czasu a widzę, że na rynku pojawia się ciągle coś nowego.
    Potrzebuję nawi głównie to podróżowania po kraju, ale jednak mapę europy dobrze byłoby mieć. Żeby była intuicyjna w obsłudze, zmieniała ustawienia jak zbocze z trasy itp. Cena do 600 zł. Proszę o opinie co kupić i gdzie polecacie kupić. Dziękuję.
    ŚKODA 120 L z 1977 roku.
    ŚKODA OCTAVIA II z 2007 roku.

Komentarz

• Walt
      L&K
      • 2011
      • 1065
      • Seat

Najważniejsza jest mapa. Moim zdaniem nie ma lepszej niż Automapa. Kupując urządzenie zwróć uwagę na szybkość procesora żeby przy dłuższej trasie nie mieliła zbyt długo przy objazdach i korektach trasy.
      SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• mirek_p11
        RS
        • 2010
        • 6630
        • Volkswagen
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Walt
        Moim zdaniem nie ma lepszej niż Automapa
        +1

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
        Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
        Fotki

Komentarz

• Hunter
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1655

ja polecam nawigację Pentagram Nomad Evo 5.0 + AM, choć Nomad Evo Q 7.0 jeszcze fajniejsza "Piątka" spisuje się bardzo dobrze, b.szybko łapie satelity i szybko przelicza trasy.

...nie ma to jak Octavia :drive:
          >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• sebastian7905
            RS
            • 2009
            • 3488
            • Volkswagen
            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Walt
            Moim zdaniem nie ma lepszej niż Automapa
            tylko AutoMapa
            Sebastian
            Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
            Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
            Była Black ELEGANCE by sebastian7905
            Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

• ahmed799
              RS
              • 2009
              • 6871
              • Ford

Mam w swoim użytkowaniu coś takiego http://allegro.pl/gps-goclever-navio...583653314.html
              Cena do jakości super! Duża pojemność wew. bo aż 4 GB i duże możliwości wgrywania map i 5" monitorek w zupełności wystarcza

филип
              Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• aro_40
                RS
                • 2007
                • 1529
                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

AM jest trudna do pobicia w Polsce, natomiast poza granicami RP łatwo ustępuje miejsca innym mapom. Po wielu doświadczeniach ja poleciłbym jednak wybrać IGO (dla każdego kraju jest lokalny dostawca map, co ma duże znaczenie jeśli chodzi o dokładność i aktualność map).
                IGO sprzedawane jest wyłącznie z urządzeniami, no chyba że ściągniesz sobie coś z Chomika
                If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• yogi_at_pozen
                  Rider
                  • 2011
                  • 418

ja jezdze na Larku 50.3 + automapa - calkiem fajnie dziala ale mysle ze to moze byc malo przyszlosciowe ze wzgledu na to ze jak patrzylem ostatnio w oferte larka, to zwiekszaja rozdzialke ekranu ale procek a w szczegolnosci pamiec stoi na tym samym poziomie

w przyszlosci mapy beda dostarczaly coraz wiecej info, funckjonalnosci i tu pamiec/procek bedzie mial znaczenie

PS. nie ukrywam ze raz z automapą trafilem na prom w okolicach Krakowa, szczescie ze po zimie był od 3 dni otwarty to przejechalem na druga i pojechalem dalej
                  ale to moja glupota bo z reguly po prostu po wyznaczeniu trasy profilaktycznie sprawdzam jej przebieg bo rzadko bawie sie w podawanie wielu punktow posrednich: zawsze daje koniec i "prowadz do" i jechane...

Komentarz

• trooper
                    Rider
                    • 2011
                    • 525
                    • Octavia III combi (5E5)
                    • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Ja ostatnio kupiłem w Biedronce:

Wraz z Automapą działa bardzo dobrze, przetestowałem ją zarówno na trasie przez całą Polskę, oraz w kilku miastach (Łódź, Kraków, Trójmiasto) i Automapa śmiga aż miło. Koszt zabawki był stosunkowo niewielki, chyba 180 zł nawigacja, 20 zł karta pamięci, oraz troszkę czytania o AM.

Plusy tego GoClever są takie:
                    - duży wyświetlacz
                    - była fabrycznie odblokowana
                    - zaskakująco szybko łapie sygnał GPS

Minusy:
                    - przy mocnym świetle wyświetlacz wypada dość blado, ale spokojnie da się jeździć
                    - bateria nie jest wybitna
                    - średniej jakości uchwyt, ale w końcu to sprzęt budżetowy
                    Moja Balbina

Komentarz

• Eidos71
                      RS
                      • 2011
                      • 2050
                      • Octavia II (1Z3)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Z nawigacji w kwocie do 600 PLN,- z mapami można wybierać pomiędzy np.:

The page you are looking for doesn't exist or has been moved.

Najnowszy model Becker Active 43 Traffic z wbudowaną pamięcią 4GB na mapy oraz odbiornikiem informacji o korkach TMC.

Ta trzecia to dobra cenowo propozycja dla osób, korzystających z TCM (odbiornik ruchu drogowego).
                      Generalnie musisz wybrać sobie taką, która wizualnie odpowiada Ci najbardziej i poszukać w Necie najlepszej ceny.
                      Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                      MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• looker
                        RS
                        • 2008
                        • 1886
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Zgodzę się z kolegą Eidos71 co do tej propozycji: http://www.modecom.pl/freeway_mx2/na..._gps/produkty/
                        Ostatnio taką kupiłem i działa rewelacyjnie. Szybka, intuicyjna, duży i czytelny wyświetlacz, odblokowana i otwarta na inne mapy, tania.
                        Warunek: kupić wersję BEZ HD (bo są 2 warianty)
                        OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                        SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• tomek
                          L&K
                          • 2005
                          • 1078

a ja kupiłem niedawno garmina z dożywotnią aktualizacją map
                          Dużo dróg budują, a w piraty nie chce mi się bawić.
                          O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Ayu
                            RS
                            • 2009
                            • 4154

tomek, którego? Też przymierzam się do zakupu nowszej nawigacji. Mam Navigona Easy i czas na zmianę.

Na oku mam ten typ: http://allegro.pl/garmin-nuvi-2595-l...629766360.html

Komentarz

• maciek30_pl
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 192
                              • Octavia III (5E3)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja zakupiłem niedawno taką i jestem strasznie zadowolony

Plusy:
                              - 5" wyświetlacz
                              - rozdzielczość 800x480 ( na niższe rozdzielczości nie patrz bo niedługo AM kończy współpracę z nimi)
                              - 128 MB RAM ( przy 64MB AutoMapa potrafi się wieszać)

Minus:
                              - widoczność przy słońcu mimo matowego ekranu

Lepsza od niej jest tylko http://www.modecom.pl/freeway_mx2/na..._gps/produkty/

Komentarz

• str33t
                                Rider
                                • 2010
                                • 625

Kiedyś jeździłem na automapie i tak, jak koledzy piszą - jest niepokonana Teraz w swojej Nokii mam jakieś tam nokiaste mapy (z dożywotną aktualizacją przez Wi-fi) i też daje rade. No ale co Automapa to automapa...

Komentarz

• kytutr
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 327

Mój brat poleca Garmina z opcją dożywotniej aktualizacji map. I bardzo sobie chwali. Przede wszystkim opcję omijania korków (wpisał na stałe, żeby jadąc po DK 4 w Małopolsce zawsze omijał Łapczycę :-) )

Ja sam używam Nokia Maps, bo jest darmowa i ma przyzwoite mapy. Oczywiście przy wielkości ekranów telefonów (Nokia 500 ma 3,2 cala) trzeba się zdać raczej na komunikaty głosowe, niż na wyświetlacz. Przy obecnym tempie budowy autostrad Nokia Maps czasem się gubi w Polsce, ale za granicą nie ma takich problemów.

Przez krótki czas testowałem nawigację Sygic w wersji na Androida (30-dniowa wersja próbna) i jej komunikaty głosowe były mniej logiczne niż te w Nokia Maps. Dodatkowo potrafiła się zawiesić (ale być może to Samsung Galaxy mini nie dawał już rady).

Teraz czekam, aż firma sprezentuje mi telefon z Windows Phone 8 i liczę na to, że będę mógł wybrać Nokię Lumia 920, m.in. ze względu na nawigację.
                                  korespondent zagraniczny Kytutr / Bydlątko w kolorze Red Corrida

Komentarz

• tomek
                                    L&K
                                    • 2005
                                    • 1078

Zamieszczone przez hotrain
                                    tomek, którego? Też przymierzam się do zakupu nowszej nawigacji. Mam Navigona Easy i czas na zmianę.

Na oku mam ten typ: http://allegro.pl/garmin-nuvi-2595-l...629766360.html
                                    Zdaje się, że mam dokładnie ten model. 5 cali. Zależało mi na tym, aby nie ograniczał widoczności i jak się go zaczepi na środku daleko na dole szyby to nie zasłania widoku przez przednią szybę i dzięki 5 calom coś jeszcze widać. Jestem tylko trochę zawiedzony działaniem komunikatów drogowych - spodziewałem się czegoś lepszego.
                                    I to wyświetlanie pasów przy zbliżaniu się do skrzyżowania - działa praktycznie tylko poza polską i tylko na autostradach. Ale jak już działa, to jest fajne i przydatne.
                                    Jest też jedna wada - kabel jest z końcówką kątową do dołu i trochę to utrudnia zamontowanie tak jak ja to robię "na desce".
                                    O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Ayu
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 4154

tomek, ok, dzięki za informacje.

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

Ja mam jakies GoClever 5" i tak jest takie optimum. Wyleczylem sie z navigacji o mniejszej przekatnej, z uwagi na to ze potem tam nic nie widac. W automapie jest na tyle duzo informacji, ze potem na droge zostaje malo co. Myslalem nad 7" ale to wtedy juz moze ciut ograniczac widocznosc.

Pozostaje kwestia zamocowania. Widze czasem zamocowana navi przy dachu. W octavi to dach jest dosc blisko wiec raczej bez szans. Mozna by jeszcze nad normalnym radiem powiesic, wtedy nie zaslania widocznosci, a jest dosc duza ze nawet " z daleka " bedzie widziec
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• maxlodz
                                          Classic
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 18

Polecam Garmina - 2595 LMT. Najważniejsze to szybki start, w 10 s jest gotowy do pracy. Ma dożywotnie aktualizacje map, TMC które już działa w Polsce, duży 5`` ekran.
                                          Od zakup - lipiec 2012 dwa razy już aktualizowałem mapy.
                                          W wakacje zrobiłem ponad 4 tys km po Bałkanach i nigdzie mnie nie zawiódł, pokazywał zdjęcia większości zjazdów z autostrad, ograniczenia prędkości i komunikaty drogowe. Wyznaczenie trasy rzędu 1400 km trwa z 15 sekund.
                                          Przez ostatnie 5 lata używałem Automapy na Mio p550, Navroad, HTC Desire HD, Iphonie 4 i byłem generalnie zadowolony, ...ale ciągle coś tam musiałem zmieniać, zakładać konta Miplo, parować poprzez bluetootha z telefonem, dogrywać dodatkowe aplikacje do odświeżania komunikatów, czasami algorytm omijania korków kazał jechać osiedlowymi uliczkami.
                                          Dziś już wiem, że oprócz dobrych map Automapy to reszta do dziś jest jakąś partyzantką w stosunku do Garmina, którego przysłowiowo podłączam do USB, uruchamiam dedykowaną aplikację i naciskam next, next, next, next, end i mam wszystko najnowsze i dopracowane w 100%, tak jak producent przewidział przed wypuszczeniem oprogramowania na rynek.

Komentarz

• Ayu
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 4154

maxlodz, tylko utwierdziles mnie w przekonaniu ze trzeba brać Garmina.

Komentarz

• Tabel
                                              Rider
                                              • 2007
                                              • 312
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dziękuję wszystkim za cenne porady i sugestie. Ostatecznie zdecydowałem się na Larka 43.3 - przykładowa aukcja: http://allegro.pl/gps-lark-43-3-odbl...612936971.html

Do tego oczywiście AM i mam nadzieję, ze na moje potrzeby będzie to wystarczające.
                                              ŚKODA 120 L z 1977 roku.
                                              ŚKODA OCTAVIA II z 2007 roku.

Komentarz

• looker
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 1886
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Mam nadzieję, że te Larki są bardziej dopracowane bo mój poprzedni 43.3 "wydymał" mnie w centrum Antwerpii i wziął i się zepsuł. Mina zony - bezcenna. Po powrocie do Polski w serwisie spędził chyba z 4 tygodnie. Wymiana kondensatora podobno...
                                                Tabel zakładałeś przecież trochę więszy budżet na początku ? Chyba, że jeszcze zakup legalnej AM doliczasz ?
                                                OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                                                SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• kazik4x4
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2728

A czy tu nie ma działu audio-video-CB-navi??

Komentarz

Pracuję...